Jemný koláč s olivovým olejem

  Množství: 12-16 kousků porce
  Čas na přípravu: 20 minut + pečení

Ingredience:
2 vejce
100 g krupicového cukru
nastrouhaná kůra z jednoho citronu
50 ml dezertního vína Marsala
50 ml mléka
100 ml extra panenského olivového oleje Bajo Olivo Arbequina + trocha na vymazání formy
160 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička sody
špetka soli
na servírování:
zakysaná smetana nebo šlehačka
pomerančový džem nebo čerstvé ovoce
moučkový cukr na posypání

Předehřejte troubu na 180 °C, program horký vzduch. Zavírací dortovou formu o průměru 20 cm vymažte olejem a vysypte moukou.
Celá vejce vyšlehejte s krupicovým cukrem do světlé pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, víno, mléko a olivový olej. Mouku prosejte do jiné nádoby. Smíchejte ji s kypřícím práškem, sodou a solí. Moučnou směs vsypte do tekuté a opatrně promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy. Vložte do trouby vyhřáté na 180°C a a pečte v horní třetině trouby zhruba 40 minut. Po upečení nechte koláč asi deset minut chladnout. Pak vyndejte z formy a nechte úplně vychladnout. Porce servírujte s kopečkem zakysané smetany a džemu, poprášené moučkovým cukrem.

Vhodný olej

Panenské olivové oleje

Bajo Olivo | Arbequina

419 649  včetně DPH